سرنوشت قره باغ پس از 44 روز درگیری

به گزارش مجله جغتای، خبرنگاران: گروه بین الملل: ششم مهرماه سال جاری تحولات در شمال رود ارس وارد مرحله جدیدی شد و دولت آذربایجان عملیات گسترده و همه جانبه ای را برای عقب راندن نظامیان ارمنستانی از منطقه قره باغ و بازپس گیری نقاط اشغالی شروع کرد.

سرنوشت قره باغ پس از 44 روز درگیری

جهت دریافت خدمات طراحی باغ و ویلا با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

باکو عملیات آزادسازی مناطق اشغالی را پس از 28 سال در حالی شروع کرد که کشورهای همسایه بویژه ایران تاکید ویژه ای بر حل مسالمت آمیز این بحران داشتند. نکته دیگری که در شروع نگرانی هایی را به وجود آورد، ایجاد زمینه ای برای انتقال بعضی از اعضای گروه های تکفیری از مناطق اشغالی شمال غرب سوریه بود که واکنش کشورهای همسایه را در پی داشت.

با تمامی این موارد، نتیجه این شد که توازن قدرت در منطقه قره باغ به سود نیروهای آذربایجانی تغییر کرد و نظامیان ارمنستانی متحمل شکست شدند.

نیروهای ارتش آذربایجان پس از 44 روز درگیری سنگین توانستند حدود 3 هزار و 500 کیلومتر از مساحت اشغالی از جمله تمامی مناطق مرزی مشترک با ایران به طول 132 کیلومتر را در منطقه قره باغ آزاد و به کنترل در بیاورند.

دولت آذربایجان در این جنگ پیروز میدان شد و با آزادی مناطق مهمی مانند شوشا، فضولی، هادروت، قبادلی، زنگیلان، جبرائیل، قراوند و … حدود 35 درصد از مساحت منطقه قره باغ را از اشغال نظامیان ارمنستانی خارج کرد.

به گزارش گروه بین الملل مهر، در حالی که تحولات در منطقه قره باغ به سود باکو و متحدانش پیش می رفت، مسکو برای توقف درگیری ها و برقراری آتش بس وارد عمل شد و در نهایت با توافقی که میان دو طرف به امضا رسید جنگ در بیستم آبان ماه در منطقه قفقاز سرانجام یافت.

دولت آذربایجان در این توافق امتیازهای دیگری را هم به دست آورد و مقرر شد نیروهای ارمنستانی بخش هایی دیگر از مناطق اشغالی شمال شرق، شمال غرب، جنوب غرب و غرب منطقه قره باغ را به نیروهای ارتش آذربایجان تحویل دهند.

بر مبنای توافق به دست آمده، نظامیان ارمنستانی حدود 35 درصد از خاک منطقه قره باغ را تخلیه می نمایند تا باکو در مجموع 70 درصد از مساحت این منطقه مهم و راهبردی (بخش های کوچکی از قره باغ کوهستانی و نواحی اشغالی 1993) را به کنترل دربیاورد.

بخش های وسیعی از مناطق آقدام، لاچین، کلبجر، قراگول که خارج از محدوده قره باغ کوهستانی هستند به همراه مناطق غربی و شمال غربی علادین و مناطق غربی، جنوب غربی و شمال غربی قبادلی نقاطی به شمار می آیند که در این توافق از تصرف ایروان خارج و به تسلط باکو در می آیند.

ایجاد یک مرکز نظارت بر فرایند اجرای توافق، بازگشت آوارگان به قره باغ، تبادل اسرا و اجساد و استقرار 5 ساله حدود 2 هزار نیروی صلحبان روسی در خطوط تماس منطقه کوهستانی قره باغ و کریدور لاچین از جمله مناطق خان کندی، خوجالی، مارتونی و … بندهای دیگر این توافق است.

بر اساس این توافق، یک راستا ارتباطی امن از آذربایجان به سمت منطقه نخجوان باز خواهد شد و در مقابل نیز به وسیله کریدور لاچین یک راستا مستقیم زمینی از مرکز منطقه قره باغ کوهستانی (شهر استپاناکرت یا همان خانکندی) به سمت ارمنستان ایجاد می گردد و روسیه امنیت این دو راستا را تأمین می نماید.

به گزارش گروه بین الملل مهر، دولت آذربایجان در جریان جنگ 44 روزه و توافق به دست آمده مناطق حومه قره باغ کوهستانی (نواحی اشغالی 1993) که حدود 30 سال قبل از دست داده بود را از اشغال خارج کرد و همچنین بخشی های کوچکی از جنوب قره باغ کوهستانی را به تصرف درآورد؛ با این توافق بعضی از ارمنی های ساکن منطقه قره باغ کوهستانی نیز دراین منطقه ماندند که هنوز شرایط آن به طور نهایی تعیین نشده است.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 17 آذر 1399 بروزرسانی: 17 آذر 1399 گردآورنده: joghatayi.ir شناسه مطلب: 507

به "سرنوشت قره باغ پس از 44 روز درگیری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرنوشت قره باغ پس از 44 روز درگیری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید