آموزش پنیر خانگی به 5 روش

به گزارش مجله جغتای، پنیر ساده صبحانه یکی از رایج ترین انواع در سراسر جهانست، تا حدی که در تقویم مناسبت ها، 4 ژوئن (14 خرداد) به عنوان روز جهانی پنیر نامگذاری شده است. اولین بار در سال 1914 در ایالات متحده این روز به عنوان یک رویداد رسمی شناخته شد و از آن موقع تا به امروز، علاقه مندان به پنیر در سراسر جهان آن را جشن می گیرند. درست کردن پنیر در خانه حتی از آن چیزی که فکرش را می کنید، راحت تر است. شما می توانید با استفاده از شیر یا ماست تازه هر نوع پنیری را که دوست دارید، تهیه کنید. در این مقاله از در می توانید طرز تهیه پنیر خانگی را به روش های مختلف و نکات تهیه و خوشمزه شدن پنیر یاد بگیرید.

آموزش پنیر خانگی به 5 روش

طرز تهیه پنیر خانگی در یک نگاه

برای درست کردن پنیر خانگی، شیر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا به آرامی بجوشد. سپس شعله را خاموش کنید. (می توانید شعله پخش کن زیر قابلمه بگذارید و شعله را خاموش نکنید) سپس سرکه و نمک را اضافه کنید و هم بزنید. چند دقیقه صبر کنید تا شیر، بریده بریده شود و دلمه ببندد. سپس شیر دلمه بسته را بردارید.

در یک آبکش، یک پارچه تمیز بگذارید و پنیر را در آن بریزید. پارچه را جمع کنید و گره بزنید. روی پنیر را یک جسم سنگین بگذارید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس پارچه را باز کنید. پنیر را برش بزنید و در آب نمک بگذارید. درب ظرف را ببندید و پنیر را در یخچال بگذارید.

شما می توانید برای مطالعه میزان مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه پنیر خانگی به صورت مرحله به مرحله و با مواد و به روش های مختلف، ادامه این مطلب را بخوانید.

مواد اولیه برای تهیه پنیر خانگی با سرکه

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
شیر2 کیلوگرم
سرکه سفید1/4 لیوان فرانسوی دسته دار
نمک1 قاشق غذاخوری
خامه صبحانه (اختیاری)1 قاشق غذاخوری

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان آماده سازی و استراحت پنیر خانگی: 24 ساعت

مراحل طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه (روش اول)

درست کردن پنیر در خانه بسیار ساده است. شما می توانید در عرض چند دقیقه یک پنیر خوش طعم و بهداشتی تهیه کنید. برای آموزش مرحله به مرحله طرز تهیه پنیر خانگی ساده مراحل زیر را دنبال کنید.

مرحله اول: شیر را بجوشانید

در اولین مرحله از طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه باید شیر را داخل یک قابلمه بزرگ بریزید. سپس قابلمه را با شعله میانه روی گاز قرار دهید تا شیر به جوش بیاید. برای جلوگیری از ته گرفتن شیر بهتر است آن را به طور مرتب هم بزنید. این کار را ادامه دهید تا شیر به جوش بیاید. بهتر است برای جوشاندن شیر از حرارت ملایم بهره ببرید تا شیر سر نرود و ته نگیرد.

انواع شیر پرچرب و کم چرب را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.

مرحله دوم: سرکه و نمک را به شیر اضافه کنید

چند دقیقه بعد از جوش آمدن شیر شعله گاز را خاموش کنید و آن را از روی حرارت بردارید. دمای شیر بهتر است روی 90 درجه سانتی گراد باشد. می توانید با دماسنج آشپزی، دمای شیر را مقدار بگیرید. سپس نمک و سرکه به آن اضافه کنید. اگر از خامه استفاده می کنید، خامه را هم اضافه کنید و با شیر، هم بزنید.

برای خرید سرکه سفید، نمک و خامه صبحانه از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.

مرحله سوم: پنیر را آبکش کنید

در این مرحله از طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه، اجازه دهید ترکیب شیر و سرکه برای 10 دقیقه به همین حالت باقی بماند. کمی شیر را با یک کفگیر هم بزنید. بعد از چند دقیقه متوجه می شوید که شیر حالتی بریده بریده پیدا می نماید. یک پارچه نخی تمیز را داخل یک آبکش قرار دهید. آبکش را در دهانه یک قابلمه بگذارید. قابلمه و آبکش را در ظرفشویی بگذارید. سپس ترکیب شیر و سرکه را که تقریبا به صورت جامد درآمده، روی پارچه داخل آبکش خالی کنید.

مرحله چهارم: آب پنیر را بگیرید

سپس گوشه های پارچه را جمع کنید و محکم گره بزنید. می توانید پارچه حاوی پنیر را از جایی آویزان کنید یا داخل آبکش قرار دهید و یک جسم سنگین، روی آن قرار دهید تا آب اضافی پنیر خارج شود. تقریبا 2 ساعت زمان برای خارج شدن آب اضافی پنیر ضروری است.

مرحله آخر: پنیر را در آب نمک بگذارید

بعد از این که آب پنیر به طور کامل تخلیه شد، می توانید پنیر را برش بزنید و در یک ظرف آب نمک بگذارید. درب ظرف را ببندید و در یخچال نگهداری کنید. شما می توانید از این پنیر برای حدود یک هفته در یخچال نگهداری کنید.

انواع را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.

مواد لازم برای تهیه پنیر خانگی با ماست

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
شیر1 لیتر
ماست4 قاشق غذاخوری
نمکبه میزان دلخواه

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان آماده سازی و استراحت پنیر خانگی: 4 تا 5 ساعت

مراحل طرز تهیه پنیر خانگی با ماست (روش دوم)

شما می توانید برای تهیه پنیر خانگی از روش های مختلفی بهره ببرید. به طور معمول برای تهیه پنیر ساده مثل می توان از ماست استفاده کرد.

مرحله اول: شیر را حرارت دهید

در ابتدا برای درست کردن پنیر با ماست، ماست را از یخچال بیرون بیاورید و در دمای آشپزخانه بگذارید تا همدما با محیط شود. شیر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید. اجازه دهید شیر روی حرارت ملایم بماند و دمای آن تا 80 درجه سانتی گراد برسد. در این مدت، شیر را مدام هم بزنید تا ته نگیرد. سپس شعله گاز را خاموش کنید.

مرحله دوم: ماست را اضافه کنید

در ادامه، قابلمه را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید دمای شیر به حدود 40 درجه سانتی گراد برسد. در این صورت باید زمانی که انگشتتان را در شیر فرو می برید، دستتان نسوزد ولی گرمای شیر را هم حس کنید. سپس ماست را به شیر اضافه کنید و هم بزنید.

شما می توانید انواع ماست را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.

مرحله سوم: ظرف حاوی شیر و ماست را بپوشانید

در این مرحله از طرز تهیه پنیر با مایه ماست، درب قابلمه را ببندید. قابلمه را داخل پتو یا پارچه ضخیم بگذارید و آن را بپیچید. حدود 24 ساعت صبر کنید تا شیر، بریده بریده شود و کاملا دَلَمه ببندد. سپس قابلمه را بیرون بیاورید.

مرحله چهارم: پنیر را آبکش کنید

در ادامه، داخل یک آبکش را پارچه تمیز نخی (نه خیلی نازک و نه خیلی ضخیم) بیندازید و ترکیب شیر و ماست را که دلمه بسته است، در پارچه بریزید. پارچه را جمع کنید و گره بزنید. می توانید پارچه را از جایی آویزان کنید یا یک جسم سنگین روی آن بگذارید. حدود 4 تا 5 ساعت صبر کنید تا آب آن خارج شود.

مرحله آخر: پنیر را در آب نمک بگذارید

در آخر، وقتی پنیر سفت شد، می توانید آن را برش بزنید یا به صورت درسته، در یک ظرف آب نمک بگذارید. درب ظرف را ببندید و پنیر را در یخچال قرار دهید.

مواد لازم برای تهیه پنیر خانگی با قرص

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
شیر5 لیتر
قرص پنیر1 عدد
آب ولرم5 قاشق غذاخوری
نمکبه میزان کافی

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان آماده سازی و استراحت پنیر: 4 تا 5 ساعت

مراحل طرز تهیه پنیر خانگی با قرص (روش سوم)

درست کردن پنیر با قرص پنیر، یک روش آسان برای تهیه پنیر خانگی است. می توانید قرص پنیر را از داروخانه ها و فروشگاه های معتبر بخرید. در ادامه مرحله به مرحله پنیر با قرص پنیر را به روش زیر دنبال کنید.

مرحله اول: شیر را آماده کنید

برای طرز تهیه پنیر خانگی با قرص پنیر، شیر را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید تا دمای آن به 80 درجه سانتی گراد برسد. مدام شیر را هم بزنید تا ته نگیرد. سپس شعله را خاموش کنید و اجازه دهید شیر از دما بیفتد و به 40 درجه برسد، طوری که وقتی انگشتتان را در شیر فرو می برید، دستتان نسوزد.

مرحله دوم: قرص پنیر و نمک را اضافه کنید

در ادامه، آب ولرم، نمک و قرص را با هم حل کنید. سپس این ترکیب را به شیر اضافه کنید. مواد را هم بزنید. بعد درب قابلمه شیر را بگذارید و قابلمه را بین پتو بپیچید. اجازه دهید مخلوط شیر و قرص پنیر بماند و مثل ماست سفت شود.

مرحله سوم: پنیر را آبکش کنید

در این مرحله از طرز تهیه پنیر با قرص، داخل یک آبکش را پارچه بگذارید و مخلوط پنیر را در آن بریزید. پارچه را از جایی آویزان کنید و 4 تا 5 ساعت بگذارید تا آب آن گرفته شود. سپس یک جسم سنگین روی پنیر بگذارید تا آب به جای مانده آن هم بیرون بیاید.

مرحله چهارم: پنیر را در آب نمک بگذارید

در آخر، پنیر را از پارچه بیرون بیاورید و در صورت دلخواه، با چاقو برش بزنید. پنیر را در آب نمک بگذارید و در یخچال بگذارید تا طعم بگیرد. سپس آن را سرو کنید.

بیشتر بخوانید:

مواد لازم برای تهیه پنیر با آبلیمو

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
شیر1 لیتر
آبلیمو100 میلی لیتر
ماست2 قاشق غذاخوری
نمکبه میزان کافی

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه

مدت زمان آماده سازی و استراحت پنیر: 4 تا 5 ساعت

مراحل طرز تهیه پنیر خانگی با آبلیمو (روش چهارم)

برای درست کردن پنیر خانگی می توانید از ترکیب ماست و آبلیمو هم بهره ببرید. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه پنیر با آبلیمو و ماست را به روش زیر دنبال کنید.

مرحله اول: شیر را حرارت دهید

در ابتدا برای طرز تهیه پنیر خانگی با آبلیمو، شیر را در قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید. شعله را کم کنید تا دمای شیر به 90 درجه سانتی گراد برسد. سپس زیر قابلمه را شعله پخش کن بگذارید. بعد آبلیمو، نمک و ماست را به شیر اضافه کنید و هم بزنید تا به صورت یکنواخت در آن پخش شود.

آبلیموی تازه را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.

مرحله دوم: شیر را آبکش کنید

بعد از اینکه شیر آغاز به دلمه بستن کرد، شعله زیر آن را خاموش کنید. چند دقیقه دیگر صبر کنید تا همه شیر ببندد. سپس پنیر بریده بریده شده را در یک آبکش که کف آن را پارچه نخی انداخته اید، بریزید و پارچه را جمع کنید. پارچه را از جایی آویزان کنید تا آب اضافی آن خارج شود. سپس یک جسم سنگین روی پنیر بگذارید تا همه آب آن گرفته شود.

مرحله آخر: پنیر را در آب نمک بگذارید

در آخر، پنیر که آماده شد، آن را در آب نمک بگذارید تا طعم بگیرد. پنیر را در ظرف درب دار بگذارید و در یخچال قرار دهید.

بیشتر بخوانید:

روش تهیه پنیر خانگی با شیر ترش شده (روش پنجم)

قبل از هر چیز باید بدانید که منظور از طرز تهیه پنیر خانگی با شیر ترش شده شیر فاسد و بریده شده نیست. شما می توانید از شیری که کمی بریده شده یا در اثر گرمادهی یا جوش دادن ترش یا بریده شد، برای درست کردن پنیر خانگی بهره ببرید. توجه داشته باشید که استفاده از شیر ترش و فاسد که بوی نامطبوعی می دهد، به هیچ عنوان برای درست کردن پنیر خانگی مناسب نیست.

معمولا کثیف بودن ظرفی که شیر را در آن می جوشانید نیز می تواند موجب بریده شدن شیر شود. از طرفی اگر بعد از شستن ظرف شیر کمی مایع ظرفشویی در آن باقی بماند، امکان بریده شدن شیر وجود دارد. روند درست کردن پنیر خانگی با شیر بریده و ترش شده نیز درست مثل روش های دیگر است و تفاوت خاصی با آن ندارد.

بیشتر بخوانید:

تاریخچه پنیر

پنیر یکی از قدیمی ترین مواد غذایی است که تاریخچه آن به دوران پیش از تاریخ بازمی شود. هر چند درباره اینکه اولین بار پنیر در کجا و به وسیله چه کسی ساخته شد اطلاعاتی در دست نیست اما شواهد نشان می دهند که این خوراکی محبوب، از حدود 10 هزار سال پیش در خاورمیانه یا بخشی از قاره آسیا فراوری شده است.

طبق بعضی نظریه ها، چوپان ها با استفاده از شکم خشک شده بزها (مَشک) برای حمل شیر تازه، به طور تصادفی متوجه شدند که آنزیم های موجود در این مشک ها، باعث دَلَمه شدن شیر و فراوری پنیر می شوند. این فرآیند بعدها بهبود پیدا کرد و پنیر به یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی انسان تبدیل شد.

در مصر، یونان و روم باستان، پنیر یک غذای محبوب بود و روش های فراوری آن به مرور زمان تکامل یافت. امروزه، پنیر در سراسر دنیا در صدها نوع مختلف فراوری می شود و کشورهایی مانند ایالات متحده، آلمان، فرانسه و ایتالیا از بزرگ ترین فراوریکنندگان آن هستند.

پنیر تا حدی محبوب و استفاده از آن در آشپزی و وعده های غذایی رایج شد که در تقویم دنیای هم یک روز دنیای را به خود اختصاص داد. در روز دنیای پنیر، رستوران ها و کافه ها انواع مختلفی از پنیر را در منوهای خود قرار می دهند و مردم با تهیه غذاهای متنوع با استفاده از پنیر، این روز را گرامی می دارند. بعلاوه، در بعضی کشورها جشنواره های مخصوصی برگزار می شود که در آن انواع پنیرهای محلی و بین المللی معرفی می شوند.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه پنیر خانگی

  • گاهی حین درست کردن ماست، ماست نمی بندد و ماست شل و آبکی می شود. فارغ از دلایل نبستن ماست، در این صورت یک قرص پنیر در آن بیندازید و پنیر درست کنید.
  • برای طرز تهیه پنیر محلی با شیر گاو، باید حتما از شیر تازه و سالم بهره ببرید. استفاده از شیر کهنه، از دلمه شدن آن جلوگیری می نماید و تبدیل به پنیر نخواهد شد.
  • برای طرز تهیه پنیر خانگی طعم دار، بعد از ریختن پنیر در داخل پارچه، آن را با چاشنی مورد نظر خود مثل انواع سبزیجات یا فلفل و ادویه ترکیب کنید.
  • برای درست کردن پنیر خانگی باید آن را درون آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. توجه داشته باشید که هر چقدر جسم سنگین تری روی پنیر قرار دهید و آب پنیر بیشتر از آن خارج شود، پنیر شما سفت تر خواهد شد.
  • برای طرز تهیه پنیر با مایه پنیر، باید بعد از جوشاندن شیر اجازه دهید دمای شیر به حدود 40 درجه سانتی گراد برسد. سپس مایه پنیر را به آن اضافه کنید. برای این کار باید دمای شیر تقریبا هم دمای بدن و تنها کمی بیشتر از آن باشد.
  • معمولاً پنیر خانگی در مرحله اول بافتی نرم و لطیف دارد. اما بعد از قرار دادن آن در آب نمک بافت پنیر کمی سفت تر خواهد شد و بافت آن شبیه به پنیر لیقوان می شود.
  • بعد از طرز تهیه پنیر خانگی می توانید از آب پنیر نیز برای تهیه دوغ یا قره قروت (طرز تهیه قره قروت) بهره ببرید. آب پنیر دارای میزان زیادی کلسیم و مواد مفید است. به همین علت فواید زیادی برای بدن دارد.
  • اگر دوست دارید پنیر خانگی شما چرب تر باشد، می توانید از شیر محلی بهره ببرید.
  • در طرز تهیه پنیر با سرکه حتما از سرکه سفید بهره ببرید. استفاده از سایر انواع سرکه ها برای درست کردن پنیر خانگی مناسب نیست.

فوت و فن های خوشمزه شدن پنیر خانگی

چرا پنیر خانگی تلخ می شود؟

  • اگر میزان مایه پنیری که به شیر اضافه می کنید، زیاد باشد، پنیر تلخ می شود.
  • اگر پنیر به باکتری های پروتئولیتیک آلوده شده باشد، باعث تلخ شدن پنیر خانگی خواهد شد.

ماندگاری پنیر خانگی چقدر است؟

پنیر خانگی را می توانید به مدت 1 تا 2 هفته در یخچال می توانید نگهداری کنید.

منبع: افق کوروش
انتشار: 5 خرداد 1404 بروزرسانی: 5 خرداد 1404 گردآورنده: joghatayi.ir شناسه مطلب: 1630

به "آموزش پنیر خانگی به 5 روش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آموزش پنیر خانگی به 5 روش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید