گوگل تغییرات بزرگی در پلی استور ایجاد می نماید
به گزارش مجله جغتای، اینطور که به نظر می رسد، گوگل میخواهد به زودی قابلیت های تازه و بسیار کاربردی را به فروشگاه عظیم خود یعنی پلی استور اضافه کند.
گوگل پلی استور یکی از برترین و غنی ترین فروشگاه های اپلیکیشن جهان است که کاربران گوشی های اندروید می توانند به بسیاری از اپلیکیشن ها با کاربرد مختلف دسترسی داشته باشند. از ان جایی که توسعه دهندگان زیادی مشغول طراحی برنامه های خود برای این فروشگاه هستند و کاربران زیادی هم از آن استفاده می نمایند، گوگل تصمیم گرفت آن را طی چند سال اخیر دستخوش تغییرات زیادی کند.
تا به این لحظه، بسیاری از اپلیکیشن های اندرویدی با فرمت APK راهی پلی استور می شدند. به این صورت که یک اپلیکیشن بدون در نظر گرفتن نوع دستگاهی که برای آن طراحی می شد در این فروشگاه قرار داده می شد و وقتی هم که کاربری آن را دانلود می کرد، با تمام قابلیت هایی که گاها با دستگاه وی سازگاری نداشت روبرو می شد در حالی که اصلا به آن ها احتیاجی نداشت. طبیعتا وقتی یک گوشی در اختیار دارید، احتیاجی به قابلیت های تبلت نخواهید داشت و برعکس؛ بنابراین این یک مشکل اساسی بود که تا به امروز در پلی استور وجود داشت اما به نظر می رسد گوگل میخواهد به زودی آن را حل نماید.
از تاریخ 1 آگوست سال جاری، گوگل توسعه دهندگان را مجاب کرد تا برای طراحی اپلیکیشن مورد نظر خود از فرمت نرم افزاری AAB به جای APK استفاده نمایند. (AAB خلاصه عبارت Android App Bundle است). خبر خوب اینجاست که توسعه دهندگان اپلیکیشن اندرویدی با این تغییر در فرمت، با مشکل زیادی روبرو نخواهند شد چون تفاوت زیادی بین اپلیکیشن های طراحی شده به وسیله فرمت های APK و AAB وجود ندارد که بخواهد برای توسعه دهندگان مشکل ساز گردد.
شاید اینطور فکر کنید که این قابلیت فقط به سود توسعه دهندگان خواهد بود و نه کاربران که خب اشتباه می کنید چون کاربران هم به همان میزان از این تغییر مثبت سود خواهند برد. فرمت نرم افزاری نو باعث می گردد جزئیات درون اپلیکیشن منظم تر و بهینه تر شوند، سازمان دهی پیدا نمایند و تجربه لذت بخشی را برای کاربران دستگاه های مختلف از جمله گوشی، تبلت و … به ارمغان بیاورد.
در ادامه به صورت دقیق تر به آنالیز این قابلیت های نوی که به پلی استور اضافه شده است می پردازیم.
1. جلوگیری از بهم ریختگی اپلیکیشن ها
همانطور که در بالا اشاره شد، اپلیکیشن هایی که در فرمت قدیمی تر APK نوشته می شدند، نظم خاصی نداشتند و اندکی بهم ریخته بودند. اگر توسعه دهنده ای قرار بود اپلیکیشن خود را برای هر دستگاه اندرویدی بنویسد (مثلا گوشی هوشمند یا تبلت و …) باید از دو روش استفاده می کرد؛ در روش اول، تمام جزئیات ریز و درشت یک اپلیکیشن مرتبط با تنظیمات گرافیکی هر دستگاه طراحی می شد و درون یک باندل قرار می گرفت تا یک اپلیکیشن واحد برای تمامی دستگاه ها طراحی گردد.
در نتیجه، وقتی کاربری مثلا روی گوشی خود یک اپلیکیشن با فرمت APK را دانلود می کرد، با بسیاری از قابلیت هایی که اصلا با گوشی سازگار نیستند روبرو می شد؛ در حالی که این قابلیت ها برای دستگاه های دیگر نظیر تبلت طراحی شده بود و اصلا برای استفاده در گوشی مناسب نبود. البته این امکان وجود داشت که توسعه دهندگان یک اپلیکیشن با فرمت APK طراحی نموده و آن را به صورت مجزا برای یک دستگاه خاص بهینه نمایند. اما خب طبیعی است که انجام چنین کاری سخت و مشکل خواهد بود.
اما وقتی اپلیکیشنی در کیت توسعه AAB طراحی گردد، پلی استور به صورت هوشمندانه قادر خواهد بود آن باندل را به APKهای مجزا دسته بندی کند تا بدین ترتیب وقتی با گوشی یا تبلت به دانلود آن اپلیکیشن خاص اقدام می کنید، خود فروشگاه تشخیص دهد کدام باندل برای محصول شما مناسب است تا بدین ترتیب تمام آنچه را که واقعا مورد احتیاج است دانلود کنید. به ادعای گوگل، این فایل های APK بهینه شده، حدودا 15 درصد فشرده تر از نسخه های قدیمی هستند.
2. سازماندهی بهتر اپلیکیشن ها
کیت AAB این امکان را فراهم می نماید که اپلیکیشن ها به اجزای مختلفی با توجه به کاربرد و اولویت ها دسته بندی شوند که هر یک از آن ها به صورت مجزا و در صورت احتیاج دانلود می شوند. در نتیجه این موضوع، پلی استور به صورت اتوماتیک تمام آنچه که مورد احتیاج است را با توجه به نوع دستگاه مورد نظر برای دانلود در اختیار شما قرار می دهد. بدون اینکه چیز اضافه ای دانلود گردد.
بعضی از اپلیکیشن های چند لایه یا بازی های بسیار سنگین در صورت احتیاج، در بخش های مختلفی روی گوشی دانلود می شوند. مثلا وقتی یک بازی گرافیکی را اجرا می کنید، این احتمال وجود دارد که پلی استور در چند بخش مختلف، دیتاهای مورد احتیاج آن را برای دانلود در دسترس قرار دهد. به همین دلیل دیگر احتیاجی نخواهد بود هرباری که یک بازی را اجرا می کنید زمان زیادی را برای بارگذاری آن منتظر بمانید.
علاوه بر این ها، توسعه دهندگان این آزادی را خواهند داشت که تغییراتی را در افزونه های مربوط به یک اپلیکیشن اعمال نمایند. مثلا واقعیت افزوده قابلیتی نیست که هر گوشی یا تبلتی از آن پشتیبانی کند. به همین دلیل به جای اینکه مثل روش قدیمی، این افزونه ها به همراه اپلیکیشن روی تمام دستگاه ها دانلود شوند، این بار این افزونه ها به صورت مجزا برای دانلود در دسترس قرار می گیرند تا بدین ترتیب کاربر با توجه به پشتیبانی دستگاه خود و در صورت احتیاج آن ها را دانلود کند.
3. کاهش زمان بارگذاری روی گوشی های ضعیف تر
تغییرات مثبتی که گوگل روی پلی استور اعمال نموده است لزوما برای بهبود تجربه کاربری دارندگان گوشی های بالارده یا پایین رده نیست و به طور کلی برای همه کاربران در نظر گرفته شده است؛ منتها این تغییرات آنقدر خوب هستند که دارندگان گوشی های مالی و پایین رده با مشخصات سخت افزاری ضعیف هم می توانند از آن سود ببرند. به این صورت که زمان بارگذاری اپلیکیشن ها روی این گوشی ها بسیار کاهش پیدا می نماید چرا که دیگر احتیاجی نیست دیتاهای غیر ضروری و پشتیبانی نشده برای آن ها دانلود گردد. معمولا گوشی های مالی به پردازنده ضعیف و ظرفیت حافظه داخلی کمی مجهز می شوند؛ به همین دلیل در روش نو، منابع سخت افزاری گوشی با همان قدرت کم هم قادر خواهد بود احتیاج کاربران را به شکل بهتری به نسبت قبل مرتفع سازد.
گوگل AAB را در سال 2018 طراحی کرد
فرمت نوی که در رابطه با آن صحبت می کنیم (AAB) اولین بار در سال 2018 و همزمان با اندروید 9.0 رونمایی شد و در دسترس نهاده شد. توسعه دهندگان به شکل رایگان به این فرمت دسترسی داشتند و می توانستند در تمام این مدت، اپلیکیشن های خود را با این فرمت طراحی نمایند.
طبق گزارش گوگل، بیش از هزار مورد از برترین و معروف ترین اپلیکیشن های موجود درون پلی استور با فرمت AAB طراحی شده اند و بیش از 1 میلیون اپلیکیشن هم با این فرمت در دست توسعه قرار دارند.
AAB به خودی خود فرمت نوی محسوب نمی گردد، اما گوگل توسعه دهندگان را مجاب نموده است که تمام اپلیکیشن های خود را با این فرمت راهی پلی استور نمایند. چون همانطور که در بالا اشاره شد، این فرمت مزایای بسیار زیادی به نسبت APK دارد و می تواند علاوه بر توسعه دهندگان، تجربه لذت بخشی را برای کاربران گوشی های بالارده و مالی به ارمغان بیاورد.
البته باید به این نکته هم اشاره داشته باشیم که در حال حاضر تمام اپلیکیشن هایی که با فرمت APK طراحی شدند و در پلی استور هم می توان به آن ها دسترسی داشت، بدون هیچ مسئله ای و به همان شکل قبل برای گوشی ها یا محصولات اندرویدی در دسترس قرار خواهند گرفت چون قانون نو فقط شامل اپلیکیشن های نو می گردد.
در نهایت اما باید به یک مشکل اشاره کنیم که فرمت AAB با آن روبرو است. در واقع این فرمت نتیجه کار خود گوگل است و شرکت آمریکایی هم فرایند تایید و پکیجینگ آن را کنترل می نماید، بنابراین قوانین مربوط به پلی استور اندکی سخت گیرانه تر می گردد و کنترل بسیار بیشتری روی اپلیکیشن ها از سوی گوگل وجود خواهد داشت.
منبع: PhoneArena
منبع: دیجیکالا مگ