طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر، به سادگی و در خانه
به گزارش مجله جغتای، شیرینی خرمایی یکی از سنتی ترین شیرینی های ایران به شمار میرود که در شهرهایی مانند کرمان، شمال و خوزستان به روش های متفاوت درست می گردد. این شیرینی خوشمزه را شاید با نام نان خرمایی یا کلمپه هم در بازار شنیده باشید که عطر و بوی آن در کوچه پس کوچه های شهر پخش می گردد. اگر روزی هوس خوردن آن را کردید، کافی است طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر را اینجا بخوانید تا بتوانید به سادگی آن را در خانه درست کنید.
مواد لازم برای تهیه شیرینی خرمایی بدون فر
- آرد دو لیوان
- روغن مایع دو قاشق عذاخوری
- ماست دو قاشق غذاخوری
- شیر یک سوم لیوان
- شکر دو قاشق غذاخوری
- تخم مرغ یک عدد
- بیکینگ پودر یک قاشق مرباخوری
- وانیل به میزان لازم
موادمیانی شیرینی خرمایی
- خرما یک لیوان
- دارچین یک قاشق چای خوری
- هل یک قاشق چای خوری
- زرده تخم مرغ یک عدد
- کنجد به میزان لازم
- زعفران دم نموده نصف قاشق چای خوری
طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر
1. خمیر را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر باید مانند مراحل پخت کیک ساده، مواد لازم را از 30 دقیقه قبل آماده کنید تا هم دمای محیط شوند. حال در یک کاسه مناسب تخم مرغ، شکر، ماست، روغن، شیر و وانیل را بریزید. آن ها را با مخلوط کن برای چند دقیقه خوب هم بزنید. آرد و بیکینگ پودر را در ظرفی جداگانه الک نموده و به مخلوط اضافه کنید. شما در ادامه باید مخلوط را به آرامی هم بزنید تا خمیری نرم به دست بیاید. در این جا خمیر نباید به دست تان بچسبد. ظرف خمیر را با یک حوله یا دستمال تمیز خوب بپوشانید. خمیر شیرینی خرمایی را برای استراحت 30 دقیقه در دمای محیط قرار دهید.
2. مواد میانی را آماده کنید
در دومین مرحله از طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر نوبت به خرماها می رسد. خرماها را خوب بشویید. پوست آن ها را بگیرید سپس با یاری چاقو هسته آن ها را بیرون بیاورید. حال خرماهای پوست گرفته، دارچین و هل را داخل مخلوط کن بریزید تا با یکدیگر خوب مخلوط شوند. اگر مخلوط کن نداشتید می توانید خرماها را با پشت چنگال له کنید. آن را در یک کاسه ریخته و پودر هل و دارچین را به آن اضافه کنید. در نهایت همه مواد را با دست مخلوط کنید. با توجه به ذائقه و سلیقه تان میزانی از خرما را برداشته و در دستان خود گرد نموده و با فاصله از هم در یک سینی قرارشان دهید.
3. شیرینی خرمایی را آماده کنید
در سومین مرحله از طرز تهیه شیرینی خرمایی باید به مقدار یک گردو از خمیر بردارید. آن را در کف دست یا روی سطح کارتان پهن کنید. یکی از خرماهای گردشده را در وسط آن قرار دهید. خمیر را جمع کنید. خمیر جمع شده را با یاری یک چاقوی تیز روی آن را به شش قسمت برش دهید. این کار را تا جایی تکرار کنید که خمیر و خرماها تمام شوند. شما با وجود خرما می توانید کماچ سهن خانگی که یک شیرینی کرمانی پرطرفدار است را هم امتحان کنید.
4. تابه را آماده کنید
در چهارمین مرحله از طرز تهیه شیرینی خرمایی بدون فر نوبت به پخت شیرینی ها می رسد. شما باید شعله پخش کن را به مدت 10 دقیقه روی حرارت بگذارید تا خوب گرم گردد. کف تابه یا قابلمه نسوزتان را با کمی روغن چرب کنید. خمیرها را به آرامی و با فاصله از هم داخل تابه بچینید. روی آن ها را رومال نموده و کمی کنجد بپاشید. در تابه را با دم کنی مناسب ببندید. در نهایت تابه را برای 15 دقیقه روی شعله پخش کن با حرارت کم بگذارید تا شیرینی ها خوب بپزند. پیشنهاد ما خواندن طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه برای روزهای تعطیل تان است.
نکات تکمیلی پخت شیرینی خرمایی بدون فر
شیرینی خرمایی یکی از سنتی ترین شیرینی های ایرانی محسوب می گردد که می توان آن را به راحتی برای عصرهای دل انگیز بهاری یا زمستان درست کرد. با توجه به دستور ساده این کلوچه، در ادامه نکات تکمیلی گفته شده است که به شما در تهیه هرچه بهتر آن یاری خواهد نمود.
تهیه نان شیرینی خرمایی در فر
شما برای تهیه شیرینی خرمایی در فر باید مراحل تهیه را طبق موارد گفته شده در بالا پیش بروید. فر را با دمای 170 درجه سانتی گراد از 10 دقیقه قبل گرم کنید. سینی فر را کاغذروغنی بیاندازید. گلوله های خرمایی را با فاصله از هم داخل آن بچینید. شیرینی خرمایی ها بعد از 15 تا 20 دقیقه پخته می شوند. با طلایی شدن روی شیرینی ها، سینی فر را بیرون بیاورید. آن ها را در دمای محیط بگذارید تا خنک شوند. در نهایت آن ها را از سینی فر بیرون بیاورید و در ظرف مورد نظر بچینید. برای دورهمی هایتان از پای سیب و دارچین غافل نشوید.
مواد میانی شیرینی خرمایی
شیرینی خرمایی که آن را با نام نان خرمایی هم می شناسند با مواد گوناگونی پر می گردد. خرما پایه اصلی آن است اما در کنار خرما می توانید از گردو خردشده هم بهره ببرید. در کنار ادویه هایی مانند دارچین و هل می توانید زنجبیل هم به کار ببرید. اگر از زنجبیل در این دستور استفاده کردید حتما طرز تهیه نان زنجبیلی را هم برای وعده صبحانه در کتاب کاله مطالعه کنید.
قالب خمیر شیرینی خرمایی
شیرینی خرمایی را می توانید به اشکال متنوعی قالب زنی کنید تا جلوه ای مجذوب کننده تر داشته باشد.
- روش ساده خط خطی: گلوله های خرما را روی خمیر پهن شده قرار دهید و با چاقو چند برش ساده روی آن ها ایجاد کنید. این روش سریع و آسان است.
- قالب زنی با قالب های متنوع: خمیر را پهن نموده و مواد خرمایی را داخل آن قرار دهید. سپس با قالب های مخصوص شیرینی پزی، طرح های دلخواه را روی خمیر ایجاد کنید.
- قالب زنی رولی: خمیر را پهن کنید و مواد خرمایی را در وسط آن قرار دهید. سپس خمیر را از یک طرف رول نموده، بخش های اضافه را برش بزنید و از طرف دیگر هم رول کنید. در نهایت، با چاقو یا کاتر، طرح های دلخواه را روی رول ایجاد کنید.
- قالب زنی بدون قالب: اگر قالب ندارید، خمیر را با وردنه به ضخامت حدود نیم سانتیمتر پهن کنید. مواد خرمایی را وسط آن قرار داده و از دو طرف رول کنید. اضافات را برش بزنید و روی رول را به شکل دلخواه طرح بزنید.
تزئین شیرینی خرمایی
شیرینی خرمایی از آن دسته شیرینی هایی است که برای عصرانه و دورهمی های در روزهای مختلف سال به راحتی می توان درست و تزئین کرد. شما می توانید میزانی عسل روی هر یک از این شیرینی ها بمالید. در ادامه روی آن ها کنجد، خرفه، سیاه دانه، پودر پسته یا خلال بادام بپاشید. برای پذیرایی از میهمان هایتان کنار شیرینی خرمایی می توانید شیرینی حلزونی دارچینی هم درست کنید.
منبع: کتاب کاله